Piwa górnej fermentacji

Patrząc na nasze społeczeństwo można zauważyć, że nie brakuje wśród nas smakoszy piwa, którzy wykraczają poza dotychczas znane i kupowane w każdym sklepie standardowe piwa. Złoty trunek uważany jest za niezwykle orzeźwiający, a dodatkowo niewątpliwie dobrze wpływa na pracę nerek ze względu na swoje moczopędne właściwości.

Coraz częściej w wielu miastach polski organizowane są festiwale piwa, a także różnego typu piwiarnie, które prezentują piwa kraftowe z najwyższej półki. Nawet osoby, które nie lubują się w złotych trunkach znajdą coś dla siebie. Przyznajmy szczerze, piwo przestało kojarzyć się z panami wątpliwej reputacji, gdyż nawet prawnicy czy dermatolog Świdnica wybierają dobrej jakości browary.

piwo(sxc.hu)
piwo(sxc.hu)

Piwa górnej fermentacji to tzw. ale (ejl). Podział na piwa górnej i dolnej fermentacji zrodził się ze względu na drożdże używane w procesie warzenia oraz temperaturę w jakiej piwa fermentują. Charakteryzują się one przede wszystkim bogatszym aromatem i smakiem w przeciwieństwie do piw fermentacji dolnej.

Do piw górnej fermentacji zaliczają się portery brown i robust. Najbardziej jednak znane z tej kategorii są piwa pszeniczne, które wywodzi się z czasów starożytnych. Do ich wyrobu używa się słodów pszenicznych oraz jęczmiennych, zazwyczaj są one niefiltrowane. Kolor tych piw jest zazwyczaj jasnożółty do pomarańczowego, a smak treściwy i słodki. Wśród piw pszenicznych znaleźć można hefewizen, dunkelweizen,witibier, a także koźlaka pszenicznego.

Inne wyróżniane rodzaje to pale ale, american pale ale, blond ale, barley wine, a także stout.

Post Author: Piotrek Nowak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *