Produkty zastępujące biały cukier w diecie

Nie od dzisiaj wiemy, że cukier nie należy do szczególnie zdrowych produktów. Dietetycy zalecają, aby ograniczyć go do minimum lub zupełnie z niego zrezygnować. Naturalnie całkowita eliminacja jest nie możliwa, bo znajduje się on w wielu produktach spożywczych, które na co dzień spożywamy. Cukry to związki chemiczne, do których zalicza się również glukozę, fruktozę, skrobię itd. One wszystkie występują powszechnie np. w owocach czy warzywach, które uznawane są za wyjątkowo zdrowe. Jak wie okazuje wcale nie aż tak bardzo jak mogłoby się wydawać. Mamy jednak możliwość wykluczenia z naszego jadłospisu cukru kuchennego ? takiego, który zwyczajowo dodaje się do kawy cz y herbaty. Możemy przyzwyczaić się do picia gorzkich napojów. Początkowo będzie trudno, ale po dłuższym czasie przestaniemy odczuwać różnicę. Posłodzony napój zacznie wydawać się nam za to wyjątkowo przesłodzony.

Cukier należy ograniczać (sxc.hu)
Cukier należy ograniczać (sxc.hu)

Ksylitol, stewia i słodziki

Jeżeli nie potrafimy żyć bez smaku słodyczy to możemy zastąpić cukier innymi produktami, które również są słodkie, chociaż nie należą do grupy cukrów. Bardzo często stosowane są różnego rodzaju słodziki takie jak sorbitol czy aspartam. One jednak również nie są do końca zdrowe i zamiast nich lepiej użyć czegoś naturalnego. Z pomocą przychodzi nam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Tak naprawdę jest to alkohol cukrowy, który nie ma tak negatywnego wpływy na organizm. Może być stosowany w większych ilościach, bo jest też o wiele bardziej dietetyczny. Warto stosować również stewię – ona też jest w stanie dostarczyć słodkiego smaku, jednocześnie będąc w 100% naturalnym składnikiem.

Post Author: Jan Klementynowicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *